Hutan Lipur Jeram Toi

Go Green Voluntourism & Hutan Lipur Jeram Toi

09:52

Assalamualaikum

Apa khabar semua? Haa kali nie aku nak cite pengalaman aku join program sukarelawan selama satu hari di Hutan Lipur Jeram Toi, Jelebu, Negeri Sembilan iaitu program GO GREEN VOLUNTORISM . Okay program tu sebenarnya anjuran UKM-CESMED dan terbuka kepada 120 orang peserta kalau tak silap aku. Program nie aku join pon sebab ade kawan ajak, dah kalau orang ajak, apa lagi aku pon eksaited laa , lagi lagi bila dengar ade makanan free pastuh pengangkutan pulak disediakan untuk ke sana. Alang-alang isi masa lapang waktu weekend kan huhuhu. Dan, untuk sape sape yang join program nie akan jadi ahli kosiswa dan dapat kad diskaun kedai kosiswa dekat pusanika ukm dan kena bayar just 5 ringgit je untuk sekali daftar. Bila dapat tahu tu, apa lagi terus bagi nama daftar terus.

Lepas daftar nama, aku pon di jemput masuk group whatsapp untuk program tu dan akak yang uruskan program tu, share tentatif dimana kitorang kena gotong-royong bersihkan kawasan hutan lipur tu dan ditugaskan untuk menceriakannya. Yang paling best sekali bila akak tu suruh bawa towel dan baju lebih sebagai persediaan. Dalam hati aku, yeayy boleh mandi air terjun! Jakun kejap sebab dah lama tak mandi air terjun kah!

Dalam pukul 7 pagi hari sabtu masa tu bas zon 2 takde dan kitorang kena berkumpul dekat Fakulti Ekonomi Pengurusan(FEP) dan lepas berbincang dengan kawan aku tu, kitorang decide nak jalan kaki je dari kolej Zaba pergi sana. Nampak tak kegigihan tu haa amek kau. Aku yang kurus lagi tak fit pon mengah masa naik bukit zaba itu. Haish. Jalan dalam 20 minit jugak kot baru sampai FEP fuhhh penat den nasib pi hutan tu naik bas kalau jalan kaki mahu pengsan dulu aku kah!

Bila sampai je kat hutan lipur tu, kitorang diberikan sarapan dan taklimat pasal program tu dan dibahagikan kepada beberapa kumpulan. Ada kumpulan yang kena tanam pokok, ada yang kena bersihkan daun2, kutip sampah, dan untuk yang kreatif, kena buat slogan dekat tong sampah nak encourage orang taknak bagi buang sampah merata-rata. Dan aku masuk group yang kena kutip sampah dengan bersihkan daun kering. Takdelah penat sangat biasa biasa jee haa sebab ramai yang tolong.





After habis buat kerja, dalam pukul 12.30 tengahari, diorang bagi lunch dan yang paling best kitorang dengar adalah kamu dibenarkan mandi air terjun sampai 2.30 yuhuuuu. Aku, apalagi habis makan terus pi kat air terjun tu siap panjat bukit nak mandi air terjun paling atas haaa. Sampai atas tu je nampak air terjun tu rasa macam hilang stress gua kah! Tapi part paling seksa nak turun tu, tetiba kaki aku cramp YA ALLAH sakit dia tu sampai aku terduduk dalam 3 min jugak woih pastuh baru boleh jalan balik. Pastuh terus pi toilet tukar baju, solat then dalam pukul 3 petang tu baru balik. 

Best wehh pi sana , tak rugi aku join program tu. Kalau nak tahu Hutan Lipur Jeram Toi nie ada Taman Ular Sawa tapi tak berkesempatan nak tengok sebab motif datang sini nak toling gotong royong je okayy. Kalau nak tahu best ke tak kena laa pergi dulu hokayy tak rugi pon weh! Trust me!

Dinner JKEES 2017 Untuk Pertama Kalinya

03:56

Assalamualaikum semua .


    Akhirnya setelah sekian lama menyepi , Strong Woman Do Bong Qil kini kembali dengan comeback terbarunya muahahahaha. Okay sorry melalut kejap 😈. Ada ke yang menantikan aku post entry baru ? I bet takde orang yang nantikan kan ? Tapi apadahel , aku nak jugak post entry baru sebab dah setahun lebih daku menghilangkan diri dari dunia blog ku πŸ˜‚. Okay kali nie nak kongsi cite pasal dinner jabatan kitorang iaitu Jabatan Kejuruteraan Elektrik Elektronik dan Sistem yang lebih dikenali dan femes dengan singkatannya (JKEES).

    Kalau nak tahu, dinner nie baru dirancang buat pertama kalinya pada tahun ini dengan kerjasama classmates daku yang 2nd year dengan bimbingan lecturer comel, Dr. Aqilah. Apa yang aku bagitau nie based on apa yang aku dengar dari diorang(classmates) sebab aku tak amek port jadi ajk dinner. Niat nak jadi ajk tu ada sebenarnya tapi bila dah terlambat book hmm jadi malas lah pulak nak join jadi ajk πŸ˜†. Lagi pulak event tu tinggal lagi 2 minggu nak kena settle masa tu jadi daku batalkan niat ku itu.

    Hari dinner , fuhh moment takleh lupa , kemain lagi plan nak naik kereta sekali ngan kawan Dila, Pastuh tetiba Dila call cakap kereta Jiha takleh nak hidup, dan dengan sepantas kilatnya Amal mencapai fonnya dan terus book Uber. Satu hal pulak jadi, Uber sesat masuk UKM dalam 15 minit jugak kitorang tunggu. Pastuh Uber tu call cakap suruh cancel je haiyaa mana tak panasnya 15 minit kot tunggu okay dengan bajunya meleret macam orang nak kawin πŸ˜‘pastuh ingat nak request Jom Tumpang UKM tuptup tetiba pulak Uber tadi dah ade depan busstop, nasib tak request lagi masa tu.

   Sampai je dewan tu, tengok dalam dewan dah penuh punyalah lambat sampaikan nak cari no meja pon dekat 5 min πŸ˜‚ Nak jalan sampai meja tu dahlah kena lalu red carpet fuhh rasa macam nak gi amek award pulak haa. Tapi serius gua segan masa lalu red carpet tu sebab lambat satu pastuh sebab masa tu Prof Bahiah tengah bagi ucapan kat podium depan tu. Daku tebalkan muka ku saja πŸ˜… Habis makan , tengok persembahan, apa lagi haa , aktiviti berselfie pon bermula lah! Gambar aku sertakan kat bawah ye.

    Tapi , apa yang paling aku impress adalah even diorang punya masa 2 minggu je untuk prepare semua benda termasuklah booking dewan, buat kad jemputan bagi kat lecturer, buat deco dewan dan based on aku punya perspective it went well kot on that day. Mana taknya , aku tukang makan dengan tepuk tangan je duk kat meja πŸ˜‚ Good job guys , I'm proud to be JKEES-ian ! Oh lupa pulak nak cakap , kitorang punya dinner buat dekat Bangi Golf Resort. Tema malam tu sepatutnya smart casual, tapi aku Amal, Kina, Dila pakai baju macam nak pi kenduri kawin πŸ˜†. Tapi lantaklaa , asalkan pakai baju menutup aurat dan support program member handle , kan ?

Goodies yang comel.



Payung selfie dengan boss @by.alid





Jabatan Kejuruteraan Elektrik Elektronik dan Sistem Tahun 2

Harapan aku adalah aktiviti macam nie akan dijayakan lagi untuk tahun seterusnya ! Goodluck semua semoga terus tabah untuk hadap muka masing2 lagi 2 tahun okay πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

p;s: masa tulis entry nie baru lepas habis last paper midsem subjek Teori Komunikasi zzzzz